Haber

Bakan Kirişci, Yozgat’ta “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programında konuştu: (2)

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Şu an isteyenin istediği üretim alanında, istediğini ürettiği bir uygulamaya son vereceğiz. Mutlaka izin alma şartını getireceğiz.” dedi.

Kirişci, Yozgat Belediyesi Kültür Merkezi’nde AK Parti İl Başkanlığınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Başlıyor, 2023’e Gerçek Kent Buluşmaları” programına katıldı.

Programda bir gazetecinin, “Türkiye Yüzyılı vizyonunda tarım ve ormancılığın yeri nedir?” sorusuna Kirişci, iktidar olarak verdikleri hizmetlere yenilerini eklemek adına bazı adımlar attıklarını, bu kapsamda çiftçilerin e-Devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi almalarını sağladıklarını söyledi. Bugün itibarıyla 700 binin üzerinde ÇKS’den belge alan vatandaşın olduğunu aktaran Kirişci, bu uygulamayla hem zaman hem de bir belge için 100 liralık harcamadan kar sağlandığını vurguladı.

“İsteyenin istediğini ürettiği uygulamaya son vereceğiz”

Kirişci, Türkiye Yüzyılı’nda tarımdaki temel vizyonun dijitalleşme olacağını ve üretimin başı çekeceğini ifade etti.

Üretimi mutlaka planlı yapacaklarını aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

“Şu an isteyenin istediği üretim alanında, istediğini ürettiği bir uygulamaya son vereceğiz. Kesinlikle müsaade alma koşulunu getireceğiz. Bu müsaade almayla bir arada Türkiye’nin arz açığı, özellikle stratejik ürünler başta olmak üzere hangi alanlarda ise hangi ürünlerde arz açığı varsa o ürünlere üreticimizin yoğunlaşmasını sağlayacağız. Kent tarımı, mesela Yozgat’ımız bilhassa jeotermal potansiyeli prestijiyle buna öncü olabilecek kentlerimizden biri, bundan ötürü da bir kentin kendi gereksinimlerinin bu kentin altyapısı ve üstyapısı kullanılarak yapılmasını sağlayacağız. Yani seralar kuracağız, raf ömrü kısa olan eserlerin bu seralarda üretilmesi sayesinde hem lojistik maliyetlerden kurtulmuş olacağız hem eserlerimizi daha taze olarak tüketeceğiz. Çok daha kıymetlisi daima nüfus kaybetmiş ve bu nüfusunu öbür vilayetlere aktarmış Yozgat’ımız bu nüfus hareketinden tersi yönde, bu kez yeniden Yozgat’a dönüşün yollarını açmış ve kırsalda bilhassa istihdamı arttırmış olacağız.”

Türkiye’de TEKNOFEST kuşağının inovatif çalışmalar yaptığını belirten Kirişci, gençlerin bu başarısını tarım ve orman sektöründe de göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi olduğuna değinen Kirişci, “Ortanca yaşımız 33,1 ancak biz bunu dikkate alarak bilhassa tarım ve orman gençlik kurulunu inşallah kurmuş olacağız. Artık bu da bizim bu yeni yüzyıl vizyonumuzda çok çok kıymetli.” dedi.

“Ülke masaları oluşturduk”

Türk milletinin, gittiği ülkeyi hiçbir zaman sömürmediğini vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:

“Oraya medeniyet götürmüş, oraya refahı taşımış, oradaki insanların huzurunu ve asayişini tahkim etmiş bir milletiz. Münasebetiyle biz gereksinimimiz olan kimi eserleri potansiyeli olduğu halde üretme kabiliyeti ve bilgi birikimi bulunmayan ülkelere kendi üreticilerimizi götürerek oralarda üretim yaptıracağız. Kendi gereksinimlerimizi tek bir yahut birkaç merkezden tedarik etme yerine bütün dünyaya yaymış olacağız. Bundan ötürü da biz şu anda ülke masaları oluşturduk. İşte sıklıkla lisana getirildiği üzere Sudan, Cezayir, Kazakistan, Nijer, Venezuela, Pakistan, Demokratik Kongo var. Bunların sayısı her geçen gün artıyor. Temel muradımız tekrar söylüyorum, hem o ülkelere üretimi öğretmek hem o üretilenden kendi gereksinimlerimizin bir kısmını karşılamak.”

133 milyar metreküp su rezervi 180 milyar metreküpe çıktı

Kirişci, suyun önemine değinerek tasarruflu kullanılması gerektiğini anlattı. Su konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Kirişci, “20 yıllık iktidarımız periyodunda daha evvel depolarda tuttuğumuz 133 milyar metreküp olan su rezervimizi 180 milyar metreküpe çıkarttık. Suyumuzu yönetimli kullanacağız, toprağımızı verimli kullanacağız. İnsanımızı yine kentlerden kırsala taşıyacağız. Kent tarımını yaygınlaştıracağız. Tarım sigortası uygulamasının kapsamını genişleteceğiz. Gençlerimizin ilgisini ve alakasını tarıma ve ormancılığa yine yönlendireceğiz.” dedi.

Bakan Kirişci, programın akabinde Et ve Süt Kurumu Yozgat Et ve Süt Kombinasyonu Müdürlüklerini gezerek yetkililerden bilgi aldı, daha sonra Yozgat Valisi Ziya Polat’ı ziyaret etti.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu