Ekonomi

EKK: Yapısal reformlar hayata geçirilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomik Uyum Konseyi toplantısı sona erdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi sonucunda 2023 yılsonu enflasyonu Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin altında kalmıştır. Geçen yıl ihracatta OVP hedefi aşılmıştı. Cari açıktaki düşüş devam ederken, TL varlıklara talep arttı, sermaye girişi güçlendi ve Merkez Bankası rezervleri Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. “

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında 2024 yılının ilk Ekonomik Uyum Konseyi toplantısı sona erdi. Ekonomik Uyum Konseyi’nin toplantı sonrasında yaptığı yazılı açıklama şöyle:

GEÇEN YIL İHRACATTA OVP HEDEFİ AŞILARAK CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI.”

“Ekonomik Uyum Komitesi (EKC) 2024 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. 2023 yılında enflasyonla mücadele, mali disiplinin sağlanması, büyümenin dengelenmesi, cari açığın azaltılması ve rezervlerin güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atıldı. Mücadelenin sürdürülmesi sonucunda 2023 yılında da önemli adımlar atıldı. Enflasyona kararlılıkla karşı koyan Orta Vadeli Program (Orta Vadeli Program (Orta Vadeli Program) OVP) ile 2023 yılı sonunda enflasyon düşürülecek ve hedefin altında kalarak mali disiplinin yeniden tesis edilmesine yönelik alınan tedbirler sayesinde, Bütçe açığının milli gelire oranı Programda öngörülen seviyeden çok daha olumlu düzeyde gerçekleşti.Geçen yıl ihracatta OVP hedefi aşılarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. hesap açığı devam ediyor, TL varlıklara talep arttı, sermaye girişi güçlendi ve Merkez Bankası rezervleri Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

2024 yılında büyümenin daha istikrarlı ve sürdürülebilir olması, istihdam artışının devam etmesi, enflasyondaki düşüş süreci, verimlilik artışı, cari açıktaki iyileşmenin devam etmesi ve toplumsal refahın korunması temel önceliklerimizdir. Bu kapsamda bugünkü EKK toplantısında görüşülen konular şöyle:

ÜLKEMİZİN GRİ LİSTEDEN ÇIKARILMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLARDAN BİRİ YERİNE GETİRİLECEKTİR.”

Kripto varlık ekosisteminin düzenlenmesi amacıyla yürütülen mevzuat çalışmalarında kaydedilen ilerleme değerlendirildi. Tasarı taslağında yer alacak hususlar değerlendirilecek ve önümüzdeki günlerde düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte ülkemizin gri listeden çıkmasının şartlarından biri de karşılanmış olacak.

“KİT YÖNETİŞİM REFORMU İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR VE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ATILACAK ADIMLAR KONUŞULDU”

Kamu maliyesinin sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amacıyla, Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) makroekonomik, sektörel ve sosyal politikalarla uyumlu ve aktif olarak faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak KİT yönetişim reformu çalışmaları ve bu alanda atılacak adımlar Önümüzdeki dönem tartışılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile uyum içerisinde yürütülen bu çalışmaların 2024 yılında tamamlanarak hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

“ORTA VADEDE ENFLASYONUN TEK HADEMELERE İNDİRİLMESİ VE İSTİKRAR İÇİNDE BÜYÜYEREK SOSYAL REFAHIN KALICI ARTTIRILMASI HEDEFİNE KATKIDA BULUNULMASI HEDEFLENMEKTEDİR”

Önümüzdeki dönemde Türkiye Yüzyıl Vizyonu çerçevesinde yatırım, istihdam, üretim ve ihracat.

Odaklı yaklaşımımızla ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artıracak yapısal reformlar hayata geçirilecek, bu yönde eşgüdüm içinde aktif ve kararlı adımlar atılacaktır. Yapısal reformların sağlayacağı verimlilik ve etkinliğin yanı sıra, beklenti kanalıyla para ve maliye politikalarının tamamlayıcısı olması, orta vadede enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve kalıcı sosyal enflasyonun artırılması hedefine katkı sağlanması amaçlanıyor. istikrar içinde büyüyerek refah. Bu kapsamda 2024 yılında yapılacak EKK toplantılarında OVP’de takvimi verilen yapısal reformlar gündeme getirilecek ve yakından takip edilecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu