Haber

Güney Kore Ulusal Meclisi İçişleri Bakanını görevden alma kararı aldı

Güney Kore Ulusal Meclisi, 29 Ekim 2022’de Itaewon bölgesinde meydana gelen ve 159 kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan İçişleri Bakanı Lee Sang-min’in sorumlu olduğu gerekçesiyle görevden alınmasına karar verdi.

Yonhap’ın haberine göre Ulusal Meclis’te İçişleri Bakanı Lee Sang-min’in görevden alınıp alınmaması konusunda oylama yapıldı.

Oylamada 179 milletvekili İçişleri Bakanı’nın lehte, 109 milletvekili aleyhte oy kullandı.

Oylamada 5 oy geçersiz sayıldı.

Buna göre Meclis, Lee’nin görevden alınmasına karar verdi.

Yasaya göre, Bakanı görevden alma konusunda asıl yetkili Anayasa Mahkemesi’dir.

Bu nedenle görevden alınan Bakan, mahkemede yargılanacak.

Mahkeme, Lee’nin görevden alınmasına ilişkin nihai kararını 180 gün içinde verecek.

Bakan Lee yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin görevden alma davasını sadakatle kabul ederek İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı’nı normalleştirmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım” dedi. sözlerini kullandı.

Güney Kore Devlet Lideri Yoon Suk-yeol’ün ofisinden yapılan açıklamada, görevden çekilme kararı “utanç verici” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, “Bu, parlamentarizmin terk edilmesidir. Karar, TBMM tarihine bir utanç olarak geçecektir” denildi. terimler kullanıldı.

Polis soruşturmasında İçişleri Bakanlığı, ölümcül olaydan Seul yönetiminden veya ulusal polis teşkilatından hiçbir yetkilinin sorumlu tutulamayacağı ve bu teşkilatların izdiham kontrol görevlerinden yasal olarak sorumlu olmadığı sonucuna vardı.

Hükümet ve iktidardaki Demokrat Parti, Lee’nin izdihamda herhangi bir yasayı veya anayasayı ihlal etmediğini savunuyor.

Daha önce Başkanlar Roh Moo-hyun ve Park Geun-hye Ulusal Meclis tarafından sırasıyla 2004 ve 2016’da görevden alınırken, Anayasa Mahkemesi Roh’un görevden alınmasını reddetti, ancak Park’ın kararını onadı ve görevden aldı.

Itaewon’da Cadılar Bayramı izdihamı

29 Ekim 2022’de Seul’ün merkezindeki Itaewon semtinde, yaklaşık 100.000 kişinin katıldığı iddia edilen Cadılar Bayramı kutlamasında büyük bir kalabalık aniden 4 metre genişliğindeki sokağa akın edince izdiham yaşandı.

İzdihamda 159 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu