Ekonomi

Küresel piyasada şeker fiyatları 12 yılın zirvesinde

Londra’da şeker fiyatları, küresel gıda enflasyonu üzerindeki baskıyı sürdürmekle tehdit eden sıkı küresel arza ilişkin artan endişeler arasında on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Beyaz şeker vadeli işlemleri Salı günü yüzde 4.3 artarak 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Meşrubattan çikolataya kadar her şeyde kullanılan tatlandırıcıların fiyatları, kilit tedarikçi Hindistan’dan sınırlı ihracat beklentisi ve Pakistan ve Tayland da dahil olmak üzere diğer ülkelerden durgun tedarik beklentileri nedeniyle yükseldi.

Öte yandan, petroldeki son artışın Brezilyalı ve Hintli fabrikaları daha fazla kamışı etanole yönlendirmeye teşvik edebileceğine dair endişeler var.

Fiyatların şeker veya biyoyakıt üretimi üzerinde etkisi olacak

Bu ülkelerdeki üreticilere, hangi yapının daha çekici olduğuna bağlı olarak daha fazla şeker mi yoksa biyoyakıt mı üreteceklerine karar vermeleri için para ödeniyor.

Paris merkezli danışmanlık firması Agritel’de analist olan Francois Thaury, “Şeker piyasası gerçekten çok sıkı. Büyük ülkelerde üretimde aşağı yönlü revizyonlar yaptık” dedi.

Artan şeker fiyatları, elektrik, yakıt ve personel maliyetlerinin arttığı bir dönemde şekerleme ve unlu mamuller gibi artifaktların artan maliyetlerine katkıda bulunuyor.

Tüketiciler tatlılar ve alkolsüz içecekler gibi şeyler için daha fazla para ödediğinden, rallinin İngiltere’deki enflasyonun etkisini daha da kötüleştirdiği söyleniyor.

Thaury, Hindistan’da yüksek perakende şeker fiyatlarının da hükümetin bu sezon ek ihracata izin vermeyeceği iddialarını artırdığını ve bunun da pazarı daha da zorladığını söyledi.

Hasat Brezilya piyasasını etkileyecek

Brezilya’da 2023’te verimli bir hasat elde edilmesinin piyasadaki sıkışıklığı hafifletebileceği belirtilirken, Covrig Analytics’ten Claudiu Covrig, Mayıs ayı öncesi teslim edilebilir şeker eksikliğinin fon alımlarıyla birleşince fiyatları yükselttiğine dikkat çekiyor.

“Brezilya hasadına çok ihtiyaç var ama henüz gelmedi. Yakında fonlar piyasayı yönlendirecek ve gerisi sadece yolcu olacak.”

Beyaz şeker Londra’da yüzde 2.7 artışla ton başına 679.50 dolardan art arda dördüncü kez yükseldi. Ham şeker de New York’ta yüzde 2,2 artarak 2016’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

mudurnu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu