Haber

Muğla’nın Akbük ilçesinde kıyı işgaline karşı “Havlunu Al Gel” Protestosu

MuğlaMenteşe şehir Konseyi ‘nin daveti üzerine Akbük Plajı’nda bir araya gelen vatandaşlar, kıyıların işgaline karşı “Havlunu Al Gel” eylemi gerçekleştirdi. Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, “Mevcut tüm kıyı işletmeleri derhal kamulaştırılarak asıl sahipleri olan kişilere iade edilmelidir.”

Ege sahilinde “Havlunu Al Gel” eylemi devam ediyor. MuğlaTürkiye’nin Menteşe ilçesine bağlı Sarnıç köyünde Akbük Plajı girişinde bulunan araçlardan 100 TL ücret alınmaktadır.

İşletmeciliği 2020 yılında Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne verilen Akbük Plajı’nda, hem giriş ücretleri hem de kıyı işgaline tepki gösteren vatandaşlar, Menteşe Kent Konseyi’nin davetiyle plajda toplandı. Bazı STK’lar ve siyasi partiler de harekete destek verdi. Akbük Plajı’na gelen aktivistler açılan bariyeri geçerek bedel ödemedi. Basın açıklaması sırasında araçlarıyla plaja gelen vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmadı.

“DENİZE GİRMEYEN CEBİMİZDEN BİN LİRA ÇIKIYOR”

Basın açıklaması öncesinde sahilde vatandaşlara seslenen Menteşe Kent Konseyi’nden Gülçin Kınay, şunları söyledi:

“Okullar açılıyor, belki son tatilinizde sahile geldiniz, amacımız sizi rahatsız etmek değil. Bugün Menteşe Kent Konseyi olarak yaptığımız çağrı ile sizlerle buluşmaya geldik. Muğla’da vatandaşlar artık hiçbir kıyıyı kullanamıyor. Buraya girebilmek için insanlar, son dönemde yaşanan artışlarla yaşanmaz hale gelen ülkemize akaryakıt fiyatlarının riskini göze alarak ailece geliyorlar. Ne oluyor? geldiklerinde Burası normalde Sarnıç köyünde bir plaj. Vatandaşlarımız bu plaja gelirdi, köylüler böreği gözleme satmaya gelirlerdi. Ben de çocuklarımı burada sizin gibi ağacın altında büyüttüm. . Kahvaltı yaptığımızı hatırlıyorum. Hatta yer sofrasına bile getirdik. Hepimiz bu plaja sığdık. Rastgele bir kaos yaşanmadı. Artık eskisinden daha kötü, ağaçların yer aldığı yeni düzenlemeler dedikleri düzenlemeyle başımız beladan çıkmış bir Akbük Plajı ile karşı karşıyayız. kestiniz, buraya geldiniz, plajın kapısına geldiniz, kapıya bariyer koydular. Aracınızla bu bariyeri geçtiğinizde sizden 100 lira ücret alıyorlar. Öncelikle buradan para vermeye başlıyorsunuz. Daha sonra şezlonglara takılıp kalıyorsunuz. Denize girmek için iki şezlongun arasında boşluk bile yok. Şezlongu 300 liraya kiralıyorlar. Daha denize adım atmadan cebimizden bin lira çıkıyor. “Artık bu duruma yeterli diyoruz.”

“GÜNLÜK YÜZME MALİYETİ 1000-1500 TL YAKLAŞTI”

Basın açıklamasını okuyan Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, şunları söyledi:

“MUÇEV, 4 Nisan 2014 tarihinde Muğla Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevreyi Savunma Vakfı ortaklığıyla kurulmuştur. MUÇEV kurulduğu 2014 yılından bu yana Muğla’da kamu kullanımına açık kaç yer MUÇEV’in kullanımına tahsis edilmiştir, Muçevin kıyıları “Yok iş yerlerine ne kadara kiraladıklarını hepimiz biliyoruz. Bu ihaleleri alan kişi ve kuruluşlara ilişkin bilgilerin derhal kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir. Bugün burada toplanmamızın nedeni olan Akbük Plajı, ticari bir şirket gibi faaliyet gösteren bir vakıf olan Muğla Hizmet Vakfı’nın yönetimine verilmiş olup, kamu yararına aykırıdır.” plaj yıllardır birçok yol denenerek yavaş yavaş halktan uzaklaştırılan ve halkın kullanımına kapatılan bir yer haline getirildi.Arabalarıyla plaja gelen vatandaşlar araçlarını plaj girişine park etmek istediklerinde 100 TL otopark ücreti alınıyor. Özel otopark işletmeciliği uygulaması nedeniyle araç başına TL ücret alınıyor.Plaja girerken de özel işletmeler vatandaşlardan şezlong ve şemsiye kullanımı için ekstra ücret talep ediyor.Bu keyfi ve hukuka aykırı uygulamalar sonucunda vatandaşın canı sıkılıyor. Serbest ve ücretsiz yüzme hakkı gasp ediliyor.Akbük Plajı’nda yüzmenin günlük maliyeti neredeyse 1000-1500 TL.

“KIYI ŞERİDİNDE HALKIN ÜCRETSİZ DENİZE GİREBİLECEĞİ YER NERDE OLMUYOR”

Yine Akyaka’dan başlayıp Turnalı ve Akbük koylarına kadar uzanan kıyı şeridi, nasıl ve neden olduğu bilinmeden özel teşebbüslere devredilmiş, işletmeler tarafından parsellenerek halkın kullanımına kapatılmıştır. Akyaka-Akbük arasındaki sahil şeridinde insanların ücretsiz denize girebileceği yer neredeyse kalmadı. Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ili olmasına rağmen Muğla’nın tüm ilçelerinde hemen hemen herkes ücretsiz olarak denize girememektedir. Giderek zorlaşan yaşam koşullarıyla evlerine hapsolmaya çalışan insanların, yasa dışı barınma uygulamalarıyla tek rahatlama yolu olan yüzme haklarını gasp etmeye çalışmaları kabul edilemez.

“KIYIDAKİ TÜM İŞLETMELER DERHAL TESPİT EDİLMELİ VE ESKİ SAHİPLERİ OLAN KAMUOYUNA İADE EDİLMELİDİR”

Kamusal alana yerleştirilen bir kapıyla güvence altına alınabileceği için para talep eden, halkın attığı her adımı paraya çevirmeye çalışan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz. MUÇEV’deki usulsüzlüklerin yanı sıra Akbük’teki işletmelerin şezlong ve masalarıyla açık bir şekilde kıyıları işgal ettiği, halkın şemsiye ve havlularını koyacak en ufak bir alan bırakılmaması nedeniyle denize girilmemesi de görülüyor. Fahiş fiyatlara kiralanan şezlonglar dışında hiçbir ücret ödemeden denize girebilirsiniz. Bize bir sistem dayatılıyor. “Mevcut tüm kıyı işletmeleri derhal kamulaştırılmalı ve asıl sahipleri olan kişilere iade edilmelidir.”

Basın açıklamasının ardından vatandaşlar şezlonglar arasında yürüyerek, “Sahiller halkındır, halk kalacak” sloganı attı. Yüzen ve güneşlenen vatandaşlar da eylemcilere alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşün ardından eylemciler bir işyerinin önündeki şezlongları kaldırıp havluları serip denize girdi.

Kaynak: ANKA / Yerel

haber-kizilirmak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu