Haber

Prof. Dr. Naci Görür, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini uyardı: Orada tehlike arttı

Deprem bilim insanı Prof. Dr. Naci Görür, canlı yayında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Depreme dayanıklı şehirler inşa edilmesi gerektiğini sık sık vurgulayan Naci Görür, Türkiye’nin deprem gerçeğini ortaya çıkardı. görüyor” Deprem Milyonlarca yıldan beri bu topraklarda oluyor, olacak da. “Bu topraklarda kalacaksak bu kadar insanımızı bir gecede yok edemeyiz” dedi.

NACİ GÖRÜR GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NE KAYIT OLDU

Prof. Dr. Naci Görür, Halktv’de İsmail Küçükkaya’nın programına katıldı. Güneydoğu Anadolu bölgesiyle ilgili uyarıda bulunan Görür, Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağının bulunduğunu söyledi. Görür, Doğu Anadolu Fayı’nın Arap Plakası ile Avrasya Plakası arasında sıkıştığını belirtti. Görür, “Bingöl Karlıova, Kahramanmaraş’tan Hatay’a giden hat. Orayı yaratan aslında budur… Dolayısıyla Adıyaman’a, Diyarbakır’a, Hakkari’ye özgü bir fay sisteminin, tehlike hattının işletilmesi değil bu. Tam tersine orada tehlike arttı.” O uyardı.

“DEPREM YARATAN İKİ TEHLİKE VAR”

Naci Görür’ün konuşmasından satırbaşları:

“Güneydoğu’da deprem üreten iki tehlike var. Biri Doğu Anadolu Fayı, diğeri Bitlis-Zagros bindirme kuşağı… Yani Güneydoğu Anadolu’yu sınırlayan dağlık bölge. Arabistan’ı sınırlayan dağlık bölge. Adıyaman’dan başlayıp Hakkari’ye kadar uzanan platform.. Aynı zamanda tektonik bir kuşaktır.Arap Levhası ile Doğu Anadolu ve Anadolu levhasının sınırıdır.Bu tür levha sınır bölgeleri deprem üretir.Geçtiğimiz 6 Şubat depremlerinde, Arap Plakası kuzeye doğru atıldı. Kendisi ile Avrasya Plakası arasında Doğu Anadolu oluşturuldu. “Anadolu Plakasını sıkıştırdı. Anadolu Levhasının bir miktar Batıya kaymasına neden oldu. Bu hareketleri yapan Doğu Anadolu Fayı ve Ölüdeniz Fayı’dır. Bingöl Karlıova, Kahramanmaraş’tan Hatay’a kadar uzanan hattır. Aslında orayı yaratan şey bu…”

“ONLARA GERÇEKTENTEHLİKELİ”

“Dolayısıyla bu Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari’ye özgü bir fay sistemi veya tehlike hattının işletilmesi değildir. Tam tersine orada tehlike artmıştır. Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari, gelen itki oluşumu nedeniyle bir tehlikeye maruz kalmamıştır. Birinci derecede tehdit etti.Doğu Anadolu Fayı Yırtılma sonucu etkilendiler.DAF’a çok yakın Adıyaman etkilendi.Diyarbakır da etkilendi, evler yıkıldı.Bitlis, Batman,Diyarbakır,Hakkari ve Şanlıurfa, O nesilde Şırnak, Gaziantep… DAF ve bindirme sınırı levha sınırlarıyla ilişkilidir ve onları karakterize eder. Dolayısıyla her zaman aktiftirler “Ve deprem ürettiklerinde bu bölgeyi etkilerler. Bunlar DAF’a çok yakın şehirler… Dolayısıyla gerçekten tehlikeliler. DAF’taki deprem, üst üste binmeyi daha tehlikeli hale getirdi.”

İSTANBUL DEPREMİ GERÇEĞİ

Beklenen İstanbul depremiyle ilgili konuşan Naci Görür, 1999’dan sonra 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimalinin yüzde 47 olduğunu kaydetti. Fazla zamanın kalmadığını söyleyen Görür, depreme dayanıklı şehirlerin önemine bir kez daha dikkat çekti. Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Görür, sık sık bahsettiği ‘depreme dayanıklı şehirleri’ tanımlayarak, “Anayasa meselesi olmalı” dedi. Görür, depreme dayanıklı şehirlerin deprem geldiğinde en az hasarla hayatta kalan şehirler olduğunu belirtti.

“ANAYASA KONUSU OLMALI”

Görür sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde depreme dayanıklı şehirlerin anayasa meselesi haline getirilmesi ve ülkenin bir anlamda iradi şekle bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Yani tüm şehirlerin kendilerini tehdit eden tehlikeyi bilmesi, nasıl olacağını hesaplaması gerekiyor. Tehlike oluştuğunda o şehre zarar verin, tehlike oluşmadan önlem alın. Bu sürekli gelişen yeni bir durum. Teknoloji ve anlayış olduğu zaman onunla birlikte ilerleyen bir sorun da olmalı. Bunlarda depremler oluyor. Milyonlarca yıldır bu topraklar var ve olmaya da devam edecekler.Eğer bu topraklarda kalırsak bu kadar insanımızı bir gecede yok edemeyiz.Depreme dayanıklı yerleşim yerleri yaratarak, birer birer Japonya’ya, birer Meksika’ya. “Ya İtalya’ya dönmeliyiz. Başka yolu yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şehirlerin depreme dayanıklı olması için idari altyapıyı oluşturmalı ve bu çalışmayı malzemeyle teşvik etmelidir.”

“15 YILDA BÜTÜN TÜRKİYE’Yİ YENİLEYECEĞİZ”

Naci Görür, şehirlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi. Görür, “Yarın başlarsak 15 yılda Türkiye’nin tamamını depreme dayanıklı hale getirebiliriz.” Görür, depremin bir devlet politikası olması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu