İş

Yeni Zelanda’da işsizlik oranı 4. çeyrekte %4’e yükseldi

WELLINGTON- Yeni Zelanda İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son bilgilere göre, Yeni Zelanda’da işsizlik oranı dördüncü çeyrekte %4’e yükselirken, istihdam ise %0,4 oranında ılımlı bir artış gösterdi. Bu gelişme, ülke işgücü piyasasındaki kapasite baskılarının bir miktar hafiflediğine işaret etmektedir.

Rakamlar, işsizlik oranının %4,2’ye ulaşmasını ve istihdamda %0,3’lük daha küçük bir artışı bekleyen ekonomistlerin beklentilerinden daha olumlu geldi.

İşletme ve refah istatistiklerinden sorumlu kıdemli yönetici Becky Collett, işsizlik oranlarının tarihi düşük seviyelere ulaştıktan sonra 2019’da görülen seviyelere döndüğünü söyledi. Collett, 2021 ile 2022 arasındaki düşük istihdamı, talebin yüksek kalırken işgücü arzını sınırlayan sıkı sınırlara bağladı.

Ücret artışı çeyrekte hafif hızlandı; fazla mesai hariç özel sektör işgücü maliyeti endeksi önceki çeyrekteki %0,8’den %1’e yükseldi. Bu büyüme öngörülen %0,8 artışın üzerinde gerçekleşti.

Yeni Zelanda İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan diğer istatistikler, işgücüne katılım oranının %71,9, istihdam oranının ise %69 olduğunu gösterdi.

Kasım ayında nakit faiz oranını %5,5 seviyesinde tutan Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ), sıkı işgücü piyasası koşullarının gevşemesini olumlu bir haber olarak değerlendirebilir. Merkez bankası, enflasyonun düşmeye devam etmemesi halinde ilave artışların gerekli olabileceği sinyalini vermişti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberpolateli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu