Ekonomi

TCMB: Özel sektörün yurt dışından borçlanması azaldı

ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı özel bölümünün dış kredi borcunu açıkladı.

Özel bölümün yurt dışından toplam kredi borcu

Şubat sonunun prestijiyle özel sektörün toplam dış kredi borcu 2022 yıl sonuna göre 1,4 milyar dolar azalarak 158,0 milyar dolar oldu.

Vadeye göre borç durumu

Vade bazında bakıldığında, uzun vadeli kredi borcu 2022 yıl sonuna göre 1,7 milyar ABD doları azalarak 149,3 milyar ABD dolarına inmiş; kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 271 milyon ABD doları artarak 8,7 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

Borçluya göre dağıtım

Borçlu bazında kırılıma bakıldığında, bankaların kredi niteliğindeki borçlanmalarının bir önceki yıl sonuna göre 719 milyon ABD doları azaldığı, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmalarının ise 586 milyon ABD doları azalışla ABD doları seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Bir önceki yıl sonuna göre 13,3 milyar. Aynı dönemde banka dışı mali kuruluşların kredi niteliğindeki borçlanmaları 39 milyon ABD doları azalarak, tahvil stoku 469 milyon ABD doları azalarak 1,9 milyar ABD doları olmuştur.

Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi niteliğindeki borçlanmalarının 189 milyon ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 9,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği görülmektedir. Kısa vadeli kredi borçlarında ise bankaların kredi niteliğindeki borçlanmaları 2022 yıl sonuna göre 188 milyon ABD doları azalarak 4,9 milyar ABD doları; Mali olmayan kuruluşların kredi niteliğindeki borçlanmaları ise 76 milyon ABD doları artarak 1,3 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

Alacaklıya göre dağıtım

Alacaklılar bazında dağılım incelendiğinde, tahvil hariç özel alacaklılara olan uzun vadeli kredi borcu prestijli Şubat sonu ile bir önceki yıl sonuna göre 336 milyon ABD doları azalarak 103,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Kısa vadeli kredi borçlarında ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borçlar geçen yıl sonuna göre 118 milyon ABD doları artarak 8,0 milyar ABD dolarına ulaşmıştır.

Para birimi kompozisyonuna göre

Kur kompozisyonuna bakıldığında, 149,3 milyar ABD Doları olan uzun vadeli kredi borcunun %61,3’ü ABD doları, yüzde 34,7’si Euro, yüzde 1,9’u Türk Lirası ve yüzde 2,1’i diğer yabancı para birimlerindedir. 8,7 milyar ABD doları olan kısa vadeli kredi borcunun yüzde 33,6’sı ABD doları, yüzde 37,8’i Euro, yüzde 23,3’ü Türk Lirası ve yüzde 5,3’ü diğer döviz cinsindendir. meydana geldiği görüldü.

Sektör dağılımı incelendiğinde

Sektör kırılımına bakıldığında Şubat ayı itibarı ile 149,3 milyar ABD doları olan toplam uzun vadeli kredi borcunun yüzde 34,5’ini finans kuruluşlarının, yüzde 65,5’ini ise yabancıların borcu oluşturdu. -finansal Kurumlar. Kısa vadeli kredi borçlarının yüzde 73,9’unu finansal kuruluşlar, yüzde 26,1’ini ise finansal olmayan kuruluşlar oluşturdu.

Toplam 40,7 milyar ABD doları geri ödeme

Şubat ayının prestijiyle özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu kalan vadeye göre incelendiğinde 1 yıl içinde yapılacak anapara geri ödemesinin toplam 40,7 milyar USD olduğu görülüyor. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu