Haber

Biden: “Zelenskiy, F-16’ların Rus topraklarına saldırmak için kullanılmayacağına dair güvence verdi”

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in kendisine Ukrayna’ya teslim edilecek F-16’ların Rusya topraklarına saldırmak için kullanılmayacağına dair “mutlak güvence” verdiğini söyledi.

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’nin ardından ABD Başkanı Joe Biden basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına ABD Kongresi’nde borç tavanının artırılması için devam eden tartışmalara değinerek başlayan Biden, daha önce önerilen 3 trilyon dolara ek olarak yaklaşık 1 trilyon dolar tasarruf sağlayacak bir teklif sunacağını söyledi. Hiroşima’nın kendisine nükleer savaşın “yıkıcı gerçekliğini” hatırlattığını söyleyen Biden, barış için çaba gösterilmesi gerektiğini ve G7’nin “nükleer silah tehdidinden arınmış” bir dünya taahhüdünü yinelediğini söyledi.

Tayvan desteklemeye devam edecek

Çin ile ilişkilere değinen Biden, Çin tedarik zincirlerine bağımlı kalmamanın, ekonomik baskılara direnmenin ve “işçilere zarar veren zararlı uygulamalara” karşı çıkmanın önemini vurguladı. Biden ayrıca, Çin’in Tayvan’a karşı tek taraflı hareket etmesi halinde “cevabını alacağını” ve ABD’nin Tayvan’ı “kendini savunabilecek duruma getirmeye” devam edeceğini söyledi.

Ukrayna’ya destek devam edecek

G7’nin Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Biden, Rusya’nın savaşı başlattığını ve bugün bitirebileceğini söyleyerek Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyan adil bir barış çağrısında bulundu. Biden, G7 üyeleri ve müttefiklerine Ukrayna’ya güvenme konusunda “tereddüt etmeyeceklerine” dair güvence verdiğini söyledi.

Rusya topraklarındaki saldırılarda F-16’lar kullanılmayacak

Biden, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarına atıfta bulunarak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in kendisine F-16’ların Rusya topraklarına saldırmak için kullanılmayacağına dair “mutlak güvence” verdiğini söyledi. – HİROSİMA

haberizmit.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu